ליפציג נבחרה לאחרונה לעיר השלישית שבה רוצים גרמנים לגור. יש מי שאומרים שיש לה את הוייב של ברלין רק בלי הלכלוך והרעש. מה שבטוח הוא שזו אחת הערים שעשו את הקאמבק המרשים ביותר לאחר תקופה לא פשוטה של הגירה שלילית וירידת מחירים בתחילת שנות האלפיים היא הפכה לאחת הערים המתפתחות ביותר בגרמניה בשנים האחרונות עם מחירי נכסים שעלו בכשלושים אחוזים ודמי שכירויות שעלו בהתאם.
לייפציג היא עיר הממוקמת במזרח גרמניה כ185 ק"מ דרום מערבית לברלין ובמרחק של שעתיים נסיעה (יש שיגידו שעה אם מנצלים את מהירות הנסיעה שמאפשרת מערכת הכבישים המהירה הגרמנית). העיר היא שילוב מעניין של אזור שופע גנים ופארקים המקיף במקור עיר תעשיית שהוקמה לניצול מכרות הפחם באזור ושימשה צומת תחבורה מרכזית. העיר היא חלק ממטרופלין שכולל גם את העיר האלה שהתבססה בעבר על כריית מלח. שתי הערים היו חלק מהגוש הסובייטי בתקופת מזרח גרמניה וההשלכות של תקופה זו קיימות במידה מסוימת עד היום. בעיר ממוקמת אחת האוניברסיטאות העתיקות והחשובות באירופה שהוקמה עוד בתחילת המאה ה15. בתקופת השלטון הסובייטי הוסב שמה של האוניברסיטה לאוניברסיטת קרל מרקס ורק לאחר איחוד גרמניה שונה שמה חזרה לאוניברסיטת לייפציג.
בעשור האחרון כאמור חווה העיר צמיחה מהירה מאוד שהפתיעה הן את האוכלוסיה המקומית והן משקיעים ומתווי מדיניות בכל גרמניה. העיר הפכה אבן שואבת למשפחות צעירות המהגרות אליה בשל אפשרויות התעסוקה הרחבות מה שהבי לבנייתם של בתי ספר ומרכזים לגיל הרך בעוד במרבית גרמניה רבים מהם עומדים נטושים או שכבר נסגרו. על פי התחזיות שלפני מגפת הקורונה עד שנת 2030 תגיע האוכלוסייה ל 720,000 ותציב את לייפציג בקומץ הערים הגדולות בגרמניה. בשנת 2014 העיר החלה לקבל תשומת לב של משקיעים בעקבות מחקר שערך הפיננסייל טיים בשם "הערים והאזורים העתידיים של אירופה" שציין את ליפציג בעשירייה הראשונה בארבע קטגוריות מרכזיות: 10 הערים המערב אירופאיות המובילות אסטרטגית, 10 הערים הגדולות באירופה, 10 הערים המובילות בהון האנושי והלייף סטייל באירופה כולה ועוד. המחקר שיבח במיוחד את אסטרטגיית ההשקעות הארגונית המצליחה של לייפציג בהשוואה לערים אירופיות אחרות וגם ליכולתה לשמש מקור להגירה חיובית של הון אנושי איכותי.
בשנת 2016 העיר המשיכה לככב באותן הקטגוריות ובאותו מגזין. בנוסף השיגה לייפציג את המקום השלישי בקטגוריה "יעילות ועלות נמוכה של עשיית עסקים". אזור הלוגיסטיקה המשותף למטרופלין של לייפציג – האלה הוצב לראשונה במקום השלישי בגרמניה על ידי מכון המחקר בולווינג'זה מבין 28 אזורי הלוגיסטיקה של גרמניה, שלישי רק להמבורג ולברלין. השגשוג של האזור הלוגיסטי הביא למומנטום עצום בהשקעות בעיר ולדחיפה משמעותית בדרישה לנכסים. חברות מובילות כגון ב.מ.וו, פורשה, סימנס, דב שנקר ואחרים החליטו להקים את המטה שלהם בעיר. אוניברסיטת לייפציג נכנסה לראשונה ל200 האוניברסיטאות המובילות בעולם בדירוג האקדמי של האוניברסיטאות העולמיות 2016 (הידוע גם בשם דירוג שנחאי). האוניברסיטה דורגה בין 14 הראשונות בגרמניה. בשנת 2017 המשרד הפדרלי האזורי לכלכלה ולאנרגיה הכריז על העיר כאחד מעשרת החממות הדיגיטליות בגרמניה מה שהביא להתפתחות משמעותית בתעסוקה בתחומי החדשנות והטכנולוגיה. ההתפתחות הלוגיסטית והטכנולוגית גרמו לליפציג להפוך לנס כלכלי במושגים גרמניים עם הגידול המרשים ביותר במקומות עבודה בגרמניה. בין השנים 2010 ל 2015 עלה מספר המועסקים ב 17.2% ל248,952 מה שאפשר לעיר לעקוף ערים בולטות אחרות כגון ברלין או מינכן. בסקר שנערך על ידי מכון מחקר כלכלי בקלן דירגו 60 אלף הנסקרים את מרכז העיר בלייפציג כאטרקטיבי ביותר בפער משמעותי.
היציבות הכלכלית והתשתיות בתחומים השונים הפכו את העיר לאטרקטיבית מאוד עבור תעשיות הבריאות והביוטק, לוגיסטיקה, תעשיית המדיה, מגזר הרכב וכל הקשור לאנרגיה וסביבה. המגזר הלוגיסטי מסתמך כאמור על המרכזיות של העיר בגרמניה בפרט ובאירופה כולה וחברות שילוח מובילות בחרו להקים בה את המטה הלוגיסטי שלהן. אחת מהתוכניות המעניינות היא חיבור תשתית רכבת מהעיר ועד לסין.
לסיכום – 4 הסיבות העיקריות להשקיע בלייפציג:
- ההגירה החיובית של אוכלוסייה צעירה ומשכילה אל העיר אמורה להציב אותה על כ700 אלף תושבים עד לשנת 2035. אוכלוסיה זו מביאה להתפתחות חיי הלילה והמסחר בעיר ומאופיינת באחוז אבטלה נמוך מאוד במושגים גרמניים.
- ההצטיינות האסטרטגית של התכנון העירוני שהוכיח את עצמו בעשור האחרון. לאחרונה נבחרה העיר לקחת חלק בפרויקט של האיחוד האירופי בשם "המשולש" שאמור להשקיע סך כולל של כעשרים וחמישה מיליון אירו בחמש הנשים הקרובות בהטמעה של טכנולוגיה של ערים חכמות. השקעות אלו תורמות הן לחברות הסטארט אם המקומיות והן ליצירת תשתיות טכנולוגיות מתקדמות יותר בתחומי התחבורה, התברואה והאנרגיה.
- אם כבר מדברים על סטארט אפים אז העיר היא מתחרה רצינית לסצנת הטכנולוגיה בברלין ונכון לכתיבת שורות אלו הערכה היא כי בין 200-250 סטארט אפים פועלים בה בתעשיות כגון אי קומרס, ביג דאטה, תשתיות, אנרגיה וביו רפואה.
- ההזדמנות הגדולה בנדל"ן – מחירי הנכסים בליפצייג הם כ60% מעלויות נכסים דומים בברלין מה שהופך את העיר לאטרקטיבית מאוד להשקעות. אחוז הנכסים העומדים ריקים דומה מאוד לברלין ועומד על 2% בלבד מה שהופך את השוק לשוק מוכרים חם מאוד. הרשות המקומית הגדירה אזורים מסוימים בעיר כאזורי התחדשות עירונית ומשקיעה לא מעט בחידוש תשתיות החינוך והתחבורה עבור המשפחות הצעירות.